2018’de takip edilmesi gereken bazı teknoloji trendleri

Teknoloji sürekli gelişiyor. Daha gelişmiş ağ altyapısı, daha geniş veri kullanılabilirliği ve artan işlem gücü, derin öğrenme ve kenar analitiği gibi ileri teknolojileri bir üst seviyeye taşıdı. Peki bu seneki yenilikler ve trendler neler?

IHS Markit tarafından yayınlanan “2018’de 8 Trend: bu yıl takip edilmesi gereken en iyi dönüşüm teknolojileri” adlı yeni raporda, bu yılın trendlerine dair bir çerçeve sunuyor. Bu teknolojiler arasında, güvenlik alanında faaliyet gösteren bizlerin bile yakından takip ettiği, son kullanıcılar tarafından güvenlik amacıyla ve hatta güvenlik dışı uygulamalar için kullanılabilecek teknolojiler olan yapay zeka (AI), nesnelerin interneti ve blockchain bulunuyor.

IHS’nin önde gelen teknoloji uzmanları arasında yaptığı bir araştırma sonucunda hazırlanan rapor, araştırma firmasına göre “bu teknolojilerin, işletmeleri temelden değiştirmek, inovasyonu teşvik etmek, endüstrileri bozmak ve hem tehdit hem de fırsatlar yaratmak için yeni ve güçlü yollarla nasıl bir araya geldiğini bulmayı” amaçlıyor. Rapora göre, “endüstriler, Nesnelerin İnternetinden buluta ve yapay zekaya kadar, etrafımızdaki dünyayı dönüştürme ve büyük ölçüde etkileme potansiyeli olan yeni bir teknoloji dalgası görüyor”.
Bu bağlamda, bu sene en çok takip edilmesi gereken sekiz teknoloji trendi şunlardır:

Yapay zeka
IHS’ye göre, yapay zeka yani AI, çeşitli endüstrilerde rekabeti farklılaştırıcı bir faktör olarak kullanılacak duruma geldi. Rapor ayrıca cihaz içinde ve bulut tabanlı çözümler için optimizasyonun bir odak noktası haline geldiğine işaret ediyor. “Bulut yapay zekası, derin öğrenme algoritmalarını kullandığından verileri analiz etmek için daha fazla hesaplama gücüne sahip, ancak gizlilik, gecikme ve istikrarla ilgili olası sorunlar var. Diğer yandan, cihazlardaki yapay zeka bu tehlikeleri bir dereceye kadar dengelemeye yardımcı olabilir. Örneğin, telefonlarının yerleşik yapay zekasını kullanan akıllı telefon kullanıcıları verileri yerel olarak depolayabilir ve böylece gizliliklerini koruyabilirler”.

Nesnelerin interneti
IHS, dünya çapında nesnelerin internetinin kurulu olduğu cihaz sayısının 2025 yılında 73 milyara çıkacağına dair tahminine atıfta bulunarak, düşük güçlü kablosuz erişim (LPWA) gibi nesnelerin interneti bağlantısındaki gelişmelerin büyümeyi destekleyeceğini belirtiyor. Ayrıca raporda, bitişik teknolojilerin giderek daha karmaşık hale geleceğini belirtiliyor. “Makine videosu ve ulaşılabilir video, yeni görsel analiz türlerini güçlendirecek. Ayrıca yapay zeka, bulut ve sanallaştırma, bilgi işlem ağlarının sözde ‘kenarındaki’ verilerden elde edilen kritik bilgilerin geliştirilmesine yardımcı olacak”.

Bulut ve sanallaştırma
IHS’ye göre, bulut hizmetleri, teknolojik açıdan gelişmemiş firmaların, veri kullanımı ve anlayışını kökten değiştirerek makine öğrenimini (ML) ve yapay zekayı kullanmalarını sağlayacak.

Bağlanabilirlik
IHS, ilk 5G ticari dağıtımları ortaya çıkmasına rağmen, mobil şebeke operatörleri, altyapı sağlayıcıları, cihaz üreticileri ve son kullanıcılar için yeni fırsatlar ve zorluklar ile birlikte, 5G’nin tamamen benimsenmesine ve uygulanmasına giden yolun karmaşık olduğunu belirtiyor. “5G, çok sayıda Nesnelerin İnterneti ve iş açısından kritik uygulamaları içermek üzere, mobil ses ve geniş bandın ötesinde geleneksel hücresel teknoloji kullanımının dramatik bir şekilde yayılmasını ifade ediyor.”

Ulaşılabilir video
IHS’ye göre, birçok tüketici ve işletme bazlı cihaz kategorisinde ekranların ve kameraların artan kullanımı, her geçen gün gelişen yayın ağları, sabit ağlar ve mobil ağlarla birlikte, video tüketimi, üretimi, dağıtımı ve veri trafiğindeki artışı destekliyor. Ayrıca rapora göre, video içeriği, eğlencenin ötesinde tıp, eğitim, güvenlik ve uzaktan kontrol gibi endüstriyel uygulamalara ve hatta dijital tabelalara kadar yayılıyor ve genişliyor.

Bilgisayarlı görme
Rapora göre, “Görüntü sensörlerinin çoğalması ve görüntü işleme ve analizindeki iyileştirmeler, endüstriyel robotlar, drone uygulamaları, akıllı ulaşım sistemleri, yüksek kaliteli gözetim ve medikal ve otomotiv sektörleri gibi geniş bir uygulama yelpazesi ve kullanım alanı sağlıyor”.

Robotlar ve drone’lar
Drone’lar ve robotların üretimdeki ve diğer sektörlerdeki rolleri giderek daha önemli hale geliyor. Örneğin iç mekan drone’ları, insanların erişmesi zor yerlerde kurulum veya izleme işlerinde yardımcı olabilir. Rapor da bu görüşü doğruluyor. Rapora göre, “Bu hikayenin daha derin temelleri, robotların ve drone’ların üretim ve endüstrideki yerleşik iş modellerini dönüştürme ve böylece lojistik, malzeme alma ve taşıma, seyir özerkliği ve teslimat gibi kritik alanları etkileme konusundaki yıkıcı bir potansiyele sahip olmasında yatıyor”.

Blockchain
Son olarak, blockchain, kimlik yönetimi, güvenli işlemler ve daha başka birçok alanda yardımcı olabilecek, çok tartışılan bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştır. IHS’ye göre, “Halihazırda finansal hizmetlerin ötesinde blockchain tabanlı hizmetler geliştiriliyor ve uygulanıyor ve bu 2018 yılında artış göstermeye devam edecek. Bu hizmetler arasında blockchain’in reklam ölçümünü geliştirmek ve reklam dolandırıcılığıyla mücadele etmek için kullanılması, müzikteki telif hakkın ödemelerinin dağıtılması için blockchain tabanlı sistemler ve elektronik tedarik zincirinin daha iyi takip edilmesi ve yönetilmesine yönelik çözümler bulunuyor.”

Kaynak: William Pao, a&s International