Güvenlik sistemleri başlığı altında yer alan ana ürünler arasında en önemlilerinden olan Çevre Güvenlik Sistemleri kritik noktalarda, binalarda ve bölgelerde güvenliğin ilk noktası konumundadır.
Çevre Güvenlik Sistemleri kritik özelliğine rağmen, pazardaki payı henüz olması gereken seviyelerde değildir. Bunun en önemli nedeni, teknoloji ürünlerinin pazardaki diğer ürünlere göre daha profesyonel olmasıdır. Yanı sıra, giriş kontrol sistemleri ve izleme sistemlerinin kullanıcılarının tek kişilik bir alandan ülke güvenliğine kadar çok geniş bir yelpazede olması sistem üreticilerinin bu alanlara daha ağırlık vermesine neden olmaktadır.
Sınır güvenliğinde, kritik noktalarda, özel tesislerde ve bölgelerde en önemli güvenlik unsuru olan Çevre Güvenlik sistemleri, belirlenmiş olan alana izinsiz girişleri tespit etmek ve engellemek amaçlı olarak kullanılmaktadır. Tehdidin yakına gelmeden engellenmesi açısından oldukça kritik önemde olan Çevre Güvenlik sistemlerinin bu amaçla kullanımının sağladığı faydalar gözlemlendikçe, kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır.
Dünya genelinde Çevre Güvenlik Sistemleri kullanımına baktığımızda, tüm bileşenleri ile birlikte toplam pazarın 2022 yılındaki 61,3 milyar USD rakamından, %7,9 bir artış ile 2026 yılında 96,5 milyar USD’ye ulaşması bekleniyor.
Global pazarda beklenen bu büyümenin ülkemiz içerisinde de yaşanacağını öngörüyoruz. Coğrafi konumu nedeniyle birçok tehdit ile karşı karşıya olan ülkemizde Çevre Güvenlik Sistemleri’ne olan ihtiyaç da her geçen gün artmaktadır. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkemiz içinde pazarın çok daha büyüyeceğini, diğer güvenlik ana ürünlerine kıyasla büyüme oranının da oldukça yüksek olacağı ön görülüyor.
Bu amaçla, Güvenlik sektörünün ülkemizdeki uluslararası buluşması olan ISAF Fuarı’nda Çevre Güvenlik Sistemleri’ni çok daha ağırlıklı olarak ele almayı planlandı. ISAF Fuarı’nda elektronik sistemlerden, çitler ve teller gibi fiziksel ürünlere kadar geniş ürün yelpazesinin sergilenmesi hedefleniyor. Bu değişime paralel olarak fuarın ziyaretçi çeşitliliğinde de önemli değişimler olması bekleniyor.
Çevre Güvenlik Sistemlerini ISAF kapsamında aşağıdaki ana başlıklarla ele alınacak.
- Çitler, Teller vb. bölge çevresi belirleme ve sınırlama ürünleri,
- Kapılar, bariyerler, geçiş engelleyiciler,
- Elektronik Sistemler,
- Çevre Güvenlik Bileşenleri,
Tüm elektronik sistemlerde yaşanan değişimler ve gelişmeler gibi çevre güvenlik sistemlerinde de değişimler yaşanıyor. Gelişen teknolojiler ile birlikte ön plana çıkan çevre güvenlik sistemleri ve bileşenlerinin tamamının da ISAF Fuarı’nda yer almasını planlıyoruz. Günümüzde ön plana çıkan çevre güvenlik bileşenleri;
Lidar
Çevre güvenlik sistemlerinin tartışmasız en önemli bileşeni olan Lidar, lazer darbeleri kullanılarak bir nesne veya bir yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan teknoloji. Radar teknolojisiyle benzerdir. Radarda kullanılan radyo dalgaları yerine ışık, yani lazer darbeleri kullanılır.
Lidar sensörü, çevreye lazer darbeleri yayar ve darbelerin geri gitmesi için geçen süreye bağlı olarak bir nesnenin mesafesini hesaplar. Özellikle otomotiv başta olmak üzere birçok farklı endüstride kullanımı artan sensör sistemleri ile birlikte maliyetler de hızla aşağıya düşmektedir.
Fiber optik
Fiber optik sensör, algılama elemanı olarak veya uzak bir sensörden sinyalleri işleyen elektroniğe sinyal aktarımı için optik fiber kullanan bir sensördür. Fiberlerin uzaktan algılamada birçok kullanımı olması bu ürünleri oldukça cazip hale getirmektedir.
Kablosuz bağlantılar
Geçmişte yüksek maliyet nedeniyle ve kullanılan teknolojinin yetersiz olması, kullanımı daha az olan kablosuz bağlantılar bugün çevre güvenlik sistemlerinin en önemli bileşenlerinden olmuştur. Kablosuz teknolojideki yenilikler nedeniyle, ürünlere güven sensör ve ana sistem arasındaki kablosuz iletişim kullanımı da önemli oranda artış göstermektedir.
Akıllı cihazlar, telefonlar, tabletler
Günümüzde en küçük işlerimiz için kullandığımız akıllı cihazlar bugün çevre güvenlik sistemlerinin uzaktan yönetilmesinde oldukça önemli bir noktaya gelmiştir. Sadece yönetim amaçlı değil, aynı zamanda izleme ve görüntüleme amaçlı da kullanılan akıllı cihazların kullanımı bugün artık zorunluluk haline gelmiştir.
Kameralar, Görüntüleme Sistemleri
Tüm güvenlik çözümlerinde ve uygulamalarında mutlaka ihtiyaç duyulan Görüntüleme Sistemleri, Çevre güvenlik sistemlerindeki yerini korumakta ve hatta geliştirmektedir. Alarm durumunda, alarmın oluştuğu noktayı uzaktan anında izleyebilmek amaçlı kullanılan Gözetleme sistemleri, kaydetme özelliği ile geçmişi tarama imkanı da sunmaktadır.
Kullanılan yazılımlarla birlikte çevre güvenliğinde daha önemli hale gelen Görüntüleme Sistemleri ile alarmın oluştuğu nokta çok yakın bir şekilde tespit edilebildiği gibi, giriş alanlarında kullanılan plaka okuma özelliği ile de ayrı bir önem kazanmaktadır.
Tüm sektör temsilcileri ve firmalarını ürünlerini ve çözümlerini sergilemek üzere;
Çevre güvenlik sistemleri ürünlerinin tüm kullanıcılarını ürünleri incelemek üzere;
13-16 Ekim tarihlerinde ISAF Fuarı’na davet ediyoruz.