IP kamera, kullanıcı varlıklarının izlenmesi ve korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bazen IP kameralar, aşırı aşırı sıcaklığın bulunduğu özel ortamlarda kullanılır. Bu gibi yerlerde, kameraları korumak için özel bir muhafaza gerekir.
Kintronics’in kısa bir süre önce yayınladığı “IP Kamera Muhafazaları Yüksek Sıcaklıktaki Uygulamalar İçin Nasıl Tasarlanıyor?” başlıklı teknoloji notunda da bu konu ele alınıyor.
IP kameraların görevinin son kullanıcı varlıklarının izlenmesi olduğunu söylemeye gerek yok. Ancak fırınları veya sıcaklığın çok yüksek olduğu diğer donanımları izlemek için dökümhane veya çimento fabrikalarında da gerektiği durumlar olabiliyor. Bu durumlarda, kameraları ısıya karşı korumak için özel muhafazalar gerekiyor.
Kintronics’in yayınladığı yazıya göre, bir yüksek fırının içini veya roket motoru testi gibi diğer zorlu ortamları görüntülemeniz gerekiyorsa, kameraları korumak için özel olarak tasarlanmış bir kamera muhafazası kullanmanız gerekiyor. “Bu normal bir 120°F (50°C) ortamı değil. Ortam sıcaklığı 752°F’nin (400°C) üzerine çıkabiliyor.”
Kamera muhafazası
Nota göre, yüksek sıcaklıklı ortamlarda ilk koruma aşaması olan muhafaza, zorlu ortama dayanabilmeli ve aynı zamanda kamerayı koruyan ısı yalıtımı sağlamalıdır. “Bunlar plastik veya standart alüminyum muhafazalar olamaz, çünkü bu tip malzemeler aşırı sıcaklığa dayanamaz. Muhafazalar cilalı paslanmaz çelikten yapılır. Bu muhafazalarda çift bölme bulunur, böylece ortamdan kameraya ısı geçişini azaltmak için soğutma havası veya sıvı kullanılabilir.”
Ayrıca, kameraların kurulduğu ortamlar kolayca kirlenmeye ve toz toplamaya meyilli olduğu için, muhafaza camını temizlemek için muhafazada özel bir mekanizma bulunmalıdır. “Bu yüksek sıcaklıklı ortamlarda sulu silecek bu işi yapmaz. Daha iyi muhafazalarda, ön camı temiz tutan hava bariyerleri (veya bir hava kanadı) bulunur. Sistem, camda toz birikintilerinin oluşmasını önleyerek, gereken bakımı azaltmak üzere bir hava kompresörü kullanmaktadır”.
Muhafaza camı
Muhafaza camı, sadece yüksek sıcaklıklara dayanmakla kalmayıp, aynı zamanda termal şoklara karşı dayanıklı olması gereken özel bir malzemeden üretilmektedir. Buna örnek olarak Pyrex camı, kuvars camı ve temperli cam verilebilir. Kullanılacak cam, kameranın olduğu yerin sıcaklığına ve kamera tipine göre değişir.
“Sıcaklık 260°C’yi (500°F) geçmiyorsa temperli cam kullanılabilir. Sıcaklık 400°C’ye (752°F) ulaşıyorsa kuvars camı kullanılması gerekir. Termal kameralarda ise farklı bir cam kullanılmalıdır, çünkü bu kameralarda, optik kameralardan farklı bir dalga boyunda çalışan sensörler bulunur. Örneğin, 200°C (392°F) sıcaklığa kadar kullanılabilen Çinko Selenyum cam kullanılır. Bu cam, 7,5-14μm dalga boylarında iletim sağlar.” “Safir cam, 400°C (752°F) sıcaklığa kadar işlem yapılması gerektiğinde kullanılır. Cam çok berraktır ve .75μm ila 4.5μm arasındaki dalga boylarını geçebilir.”
Soğutma
Nota göre, soğutma hava veya su ile sağlanabilir. “Hava soğutması, 80°C’ye (176°F) kadar ortam sıcaklığında işlem yapılmasına imkan sağlar. Su soğutması ise en yüksek sıcaklıkta çalışılmasını sağlar. Suyun nispeten soğuk olması gerekir. Gelen su 20°C’den (68°F) daha sıcak olmamalıdır.”
Ayrıca notta, akış hızının azami çalışma sıcaklığını belirlediği vurgulanmaktadır. “Örneğin, akış hızı 2l/dak. ise, 200°C’ye kadar (392°F) çalışabiliriz ve bu durumda muhafazanın içi 2°C (89,6°F) sıcaklıkta tutulacaktır. Akışı 6,5l/dakikaya yükseltirsek, 400°C’lik (752 ° F) bir ortam sıcaklığında çalışabiliriz. Bu durumda iç sıcaklık 44°C’ye (111,2°F) ulaşabilir.”
Kaynak: William Pao, a&s International