1999 yılında Marmara Fuarcılık’ı kurduğumuzda hangi sektörlerde fuarlar düzenlemek istediğimizi çok araştırdık. Yaptığımız bu araştırmaların sonucunda “Bina Otomasyon ve Güvenlik” sektöründe fuar düzenlemeye karar verdik.
O gün için henüz çok yeni bir tanım olarak kullanılmaya başlandığından “Bina Otomasyon”un ne olduğunu anlatmakta zorlandığımız ilk yıllardan bugün artık bu tanımı da geçip “Akıllı Binalar” tanımına geldik. Geçen 22 yıl içinde yaşantımızda çok ciddi değişimler oldu.
90’lı yılların sonunda başlayan bu süreç zaman ilerledikçe gelişti ve bu sürecin tamamı 2020’li yıllarda “Endüstri 4.0” olarak tarif edilmeye başlandı. Oldukça hızlı gerçekleşen bu süreçte farkında olmadan olağanüstü bir değişim yaşadık. Manuel kullandığımız aletler ve cihazlar yerini bir anda otomatik cihazlara bıraktı. Hayatımızda olacağını hayal edemediğimiz cihazlar, sistemler ve yapılar ile karşı karşıya kaldık.
Önemli ölçüde hayatımızı kolaylaştıran bu gelişmelerin hayatımıza kattığı değişimlerin günlük yaşantımıza etkileri genel olarak pozitif oldu. Geçmişte önemli zamanlar harcayarak yaptığımız birçok işlemi bugün oturduğumuz yerden çok rahatlıkla yapabiliyor olduk. Sanmıyorum ki dünyada yaşı 40 üzeri olan birisi hayatında birçok kere “biz bu cihazlar olmadan önce nasıl yapıyorduk?” diye sormamış olsun. Eminim hepimiz bu cihazlar olmadan önce “arkadaşlarımızla nasıl birbirimizi bulacak şekilde buluştuğumuzu, banka işlemlerimizi nasıl yaptığımızı, yol tarifini nasıl yaptığımızı ve gideceğimiz yeri nasıl buluyor olduğumuzu” düşünmüşüzdür.
Yine geçmişte birçoğumuz için ulaşılması çok zor olan ürünler, cihazlar ve sistemler bugün artık hepimizin günlük hayatında yerini almış durumda. En gelişmişinden en dar ekonomiye sahip ülkeye, finansal olarak güçlü bireyden düşük bütçeli bireye kadar hepimiz teknolojideki bu gelişmelerin hayatımıza kattığı kolaylıkları yaşıyoruz. Kimimiz daha çok kimimiz daha az, ancak hepimiz bu cihazları ve sistemleri kullanıyoruz ve hatta tahmin ettiğimizden daha çok oranda ve çok farklı alanlarda.
22 yıldır düzenlediğimiz ISAF Fuarını tüm dünyada “teknoloji fuarı” olarak tanıttık ve tüm sektör tarafından da böyle kabul edildi. Ancak ISAF sadece kendi alanındaki teknolojilerin fuarı oldu. Güvenlik, Bina Otomasyon, Yangın ve İSG Fuarı olarak başlayan ISAF, zamanla Siber Güvenlik ve Akıllı Yaşam sektörlerini de kapsamına ekleyerek daha çok teknoloji fuarı oldu. Bugün ISAF’ta fuar kapsamındaki tüm ürünlerin teknolojileri sergileniyor.
Ancak, “teknolojinin çok hızlı geliştiği günümüzde neden Teknolojiyi sadece tek başlıkla ele alıyoruz?” sorusunu her yıl kendimize daha sık sormaya başladık ve yeni bir başlangıç zamanının geldiğine karar verdik. Bunun neticesinde TEKNOLOJİ VE BİLİŞİM fuarını düzenlemeye karar verdik. IMEX Teknoloji ve Bilişim Fuarının hayata geçmesindeki ana ve en etkili neden, Marmara Fuarcılık olarak yaptığımız iç toplantılardan daha çok, firmamıza gelen talepler oldu. Gerek sektörden gerek ürünlerin alıcı ve kullanıcılardan çok fazla talep gelince, 2020 yılında IMEX Fuarı’nı programımıza dahil ettik.
IMEX Teknoloji ve Bilişim Fuarı, günümüz teknolojilerinin ve bilişimin tüm alt başlıklarını kapsıyor. Daha da teknik bir tarif ile bilişim ve bilişim ile paralel teknolojileri kapsıyor. Tarımda kullanılan akıllı bir tarım aracı, uçak veya otomobil sergilenmiyor, ancak tüm bu araçları akıllı hale getiren sistemler, yazılımlar, cihazlar IMEX’te sergileniyor.
ISAF Fuarının 2021 yılında yeni hollere taşınması ile büyüyen alanların ayrıca birbirine geçişli olması ile ISAF’ta yaşanması beklenen büyük büyüme, IMEX Fuarı ile birlikte çok daha hızlı olacak. Ancak en önemlisi, ISAF ve IMEX Fuarları, ülkemizin gerçek anlamda ve tam kapsamlı bir TEKNOLOJİ FUARI olarak düzenlenecek.
Tüm sektörü ve ilgilileri bu muhteşem organizasyonda katılımcı olarak stant açıp ürünlerini sergilemeye ve ürünlerin kullanıcıları ile alıcılarını ziyarete davet ediyoruz.
Feridun Bayram
Marmara Fuarcılık ve Tanıtım
Yönetim Kurulu Başkanı