Yüz tanıma konusu üzerine yapılan birçok çalışma, insanları ten rengi, cinsiyet gibi özelliklerine göre ön yargılı kategorize edebiliyor. MIT, bu problemi manuel olarak çözmek yerine daha iyi bir algoritma ile iyileştirmek için çalışıyor.
ÖN YARGISIZ YÜZ TANIMA.
MIT yüz tanıma üzerine geliştirdiği yeni algoritma ile kategorik ön yargı problemlerini yüzde 60 oranında azaltmayı başarabildi. Bununla birlikte daha büyük veri kümesinde kısa sürede verimli sonuçlar elde edilebiliyor. Birçok kurumda ve şirkette yüz tanıma sistemleri yaygınlaştığı ve güvenilirlik oranı arttığı için bu iyileştirmeler önemli hale geldi. Bu problemlerin giderilmemesi aynı zamanda yüz tanıma içeren ürünlerin kullanımının zorlaşması, kişiler için yanlış sonuçların üretilmesi ve yanlış kararların verilmesi gibi büyük sorunlara sebep olabilir. MIT’nin CSAIL araştırmacıları tarafından geliştirilen yapay zekâ, ön yargılardan arındırılmış eğitim materyalleriyle geliştiriliyor.
Yüz tanıma teknolojisi, kısa süre içinde hayatımıza giriş yaptı ancak bazı durumlarda sistemlerin ırkçı bir ön yargıyla yaklaştığı öne sürülüyor. Geçtiğimiz aylarda ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafazası’nda kullanılmaya başlanan Amazon’un geliştirdiği yüz tanıma sistemi, tartışmalara sebep oldu. Senato üyeleri, Amazon’un sisteminin nasıl test edildiğini ve ırksal bir ön yargı oluşturma ihtimalini sorguluyor. MIT’nin üzerinde çalıştığı iyileştirme algoritması, daha da yaygınlaşacak bu teknoloji için çözüm hamlesi olabilir.
Kaynak: https://www.engadget.com/2019/01/27/mit-automatically-reduces-racist-biases-in-face-detection/